Home Magazin DRAMATIČNA SITUACIJA: Rijeke naglo rastu, odsječeno selo, mostovi oštečeni, vatrogasci ljude spašavaju!

DRAMATIČNA SITUACIJA: Rijeke naglo rastu, odsječeno selo, mostovi oštečeni, vatrogasci ljude spašavaju!

4 min read
0
0
2,248

HRVATSKA – Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici koja raste od pet do deset centimetara na sat, u pripremi su mjere obrane od poplava, a zbog zamućenosti na vodocrpilištu, vodu za piće potrebno je prokuhavati.

U ponedjeljak u 15 sati izmjeren je vodostaj od 333 centimetara, što je granica za uvođenje redovnih mjera, a s obzirom na nove oborine, očekuje se daljnji porast vodostaja. Sve mjerodavne službe ne žele da se ponovi loše iskustvo iz ranijih godina, a posebno od lani kada je gradsko središte bilo pod vodom.

Kako bi se upoznao sa situacijom, u nedjelju navečer najugroženije područje obišao je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Tom je prilikom dogovorena nabavka svih nužnih materijala i uređaja za obranu od poplava.

Kostajnički Stožer Civilne zaštite uputio je građanima upozorenje o postupanju u slučaju daljnjeg porasta vodostaja. Građani su pozvani da ne šire paniku, da se opskrbe dovoljnim količinama pitke vode i lijekova, da napune mobitele i pripreme ručne lampe, prate stanje vodostaja te slijede upute dežurnih službi.

Zbog velikih količina oborina, iz tvrtke Komunalac su obavijestili građane s područja grada Hrvatske Kostajnice te općina Majur i Donji Kukuruzari kako je zamućena voda na vodocrpilištu Pašina vrela te ju je obavezno prokuhavati. Komunalac je ujedno najavio kako poduzima mjere da se uspostavi distribucija kvalitetne pitke vode.

Kako je najavljeno, u 18 sati se u Hrvatskoj Kostajnici održava izvanredna sjednica Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Vrhunac vodostaja na rijekama Kupi i Korani u Karlovcu očekuje se sutra tijekom dana, no prava drama s poplavom odvija se u gornjem toku rijeke Korane, u općini Rakovica.

Kako se navodi na FB stranici Općina Rakovica News, selo Korana je pod vodom i vatrogasci pokušavaju iz naselja izvući turiste koji su odsjeli u turističkom naselju. Navodi se da su i mostovi teško oštećeni pa nema komunikacije.

Kupa i Korana su u pripremnom stanju obrane od poplave, no zabrinjava brzina rasta vodostaja. Kupa raste čak 30 centimetara na sat. novi.ba

 

Load More Related Articles
Load More By A L
Load More In Magazin
Comments are closed.